Hlavní navigace

Centrální vysavač: ano, či ne?!

21. 2. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Aertecnica
Na toto téma jsou názory různé. Dovolte abych přispěl do mlýna s tím svým a také se trochu porozhlédl po nabídce na domácím trhu.

Vždy pro mě bylo překvapením, kolik jsou na jedné straně lidé ochotni utratit za klasický vysavač, a kolik nových a rekonstruovaných domů se staví bez vysavače centrálního. Já si bez něj po pravdě řečeno dům ani nedovedu představit, a dokonce ani malý dům. U něj jsou totiž výhody centrálního vysavače ještě okořeněny prostorovou úsporností, protože ho odhodíte do nějakého kumbálu či klasické technické místnosti, odkud se dostanete s jeho „výfukem“ ven a uvnitř máte pouze hadici. Existuje ale i řešení, které umožňuje jednoduše vystrčit centrální jednotku na mráz a basta.

Výhody zabudovaného (centrálního) vysavače

  • nevíří se prach v obytných místnostech;
  • nulový či minimální hluk (v každém případě podstatně nižší než u běžného vysavače);
  • operativnější – kdykoli po ruce a ve srovnání s klasickým vysavačem s rychlejší přípravou k činnosti;
  • po místnosti „taháte“ pouze hadici, nikoli vysavač;
  • štěrbinové vysávací zásuvky napomáhají okamžitému úklidu (není třeba hadice, stačí smetáček či koště)
  • v případě poruchy snadná oprava, kdykoli je možné centrální jednotku také vyměnit za novější či např. výkonnější.
Kuchyňská štěrbinová zásuvka je šikovným pomocníkem, který si rozhodně nezapomeňte při koupi centrálního vysavače pořídit (Newag).
Autor: Newag

Kuchyňská štěrbinová zásuvka je šikovným pomocníkem, který si rozhodně nezapomeňte při koupi centrálního vysavače pořídit (Newag).

Principy jsou různé, výsledky obdobné

V domě, či domku, si vyberete místa pro vysávací zásuvky a k nim vám váš dodavatel centrálního vysavače přivede potrubí, které na opačné straně končí v centrální jednotce umístěné typicky v nějaké technické místnosti, či garáži. Při úklidu se nečistoty vysají mimo obytný prostor a přes potrubí skončí v centrální jednotce, resp. ještě před tím ve vnitřním filtru, který ale zvládne odstranit třeba i 99,9 % nečistot. Následně je už vyčištěný vzduch odváděn výfukem obvykle zcela mimo objekt nebo třeba do prostor garáže. Záleží na vás.

U většiny systémů je třeba ještě podél potrubí vést drát, který zajistí sepnutí okruhu (zapnutí vysávací jednotky) po zasunutí hadice do zásuvky. Existují ale i bezdrátové členy (Newag), kterými ho můžete nahradit, ale nejen to! Na trhu je i systém Axpir/Aldes, který řeší zapnutí centrální vysávací jednotky bezkabelově a bezdrátově a využívá k tomu spouštění tlakem nebo infrazvukem. Tady se prý s hadicí s ovládací rukojetí třese…

Zakončení v místnostech se řeší buď přímou zásuvkou pro napojení na hadici, nebo tzv. štěrbinovou vysávací zásuvkou (viz foto výše a také níže), případně nějakou kombinací. Některé systémy nabízejí i specialitky, takže si například můžete vybrat mezi stěnovou a podlahovou zásuvkou, které jsou k dispozici hned v několika barvách či dokonce provedeních a v nabídce bývají třeba i hadice s vypínáním (či snížením výkonu), nebo i bez něj.

Každý ze systémů má k dispozici bohaté příslušenství řadou sacích hubic počínaje (univerzální, kartáč úzká atd.) a věšáky či návleky na hadice určené pro citlivé podlahy konče.

Dokoupit lze například i kombinovanou hubici pro vysávání a mytí nebo tzv. separátor pro vysávání popela z krbu či vysávání za mokra, a v tomto okamžiku je vždy výhodné, když voda nejde do potrubí ve stěnách (osobně bych si ji tam nikdy nepustil a mohli by mě přesvědčovat, jak chtěli).

Konkrétní možnosti pochopitelně závisí na vybrané značce, ale obecně vzato jsou obdobné. Tu a tam však narazíte na opravdovou specialitku, jako například na Vroom, což je jakýsi kastlík s hadicí, která se sama navíjí, nebo na antibakteriální filtry Silpure s příměsí stříbra u vysavačů Husky a Duovac.

Dobrý přehled o možnostech příslušenství a cenách centrálních jednotek pro celou řadu značek si uděláte například zde.

Jaké centrální vysavače můžete mít?

Značek je na českém trhu hned několik, například Aertecnica, Aldes, Allegro, Beam (Electrolux), Duovac či Husky.

V nabídce jsou centrální vysávací jednotky s jedním nebo i dvěma motory, takže se dostanete i na více než 700 wattů sacího výkonu a špičkou je dokonce 850 wattů u dvoumotorového systému Aldes C. Booster. Rekordmanem je pak Aldes C.Power taktéž s až 850 watty a proudem vzduchu dosahujícím až 420 m3/h! Tato jednotka je už určena pro hodně velký dům či např. penzion.

Uložení nečistot je řešeno dvojím způsobem: buď je prostě vysypete, nebo vak i se všemi nečistotami vyhodíte. To první je levné, ale vysypávání je náročnější (nádobu pod filtrem pak stačí jen občas omýt), to druhé je dražší, ale hygieničtější, protože se vak jen uzavře a celý vyhodí.

Ceny samotné základní jednotky začínají už od nějakých 11 000 Kč a takováto je určena pro malé domy. Pro běžné potřeby dostačuje centrální jednotka, kterou zakoupíte od zhruba patnácti do dvaceti či třiceti tisíc korun. Cena i výbava se pak odvíjí také od vašich potřeb a nároků.

Zajímavou centrální jednotku určenou k zabudování do stěny nabízí Aertecnica. Instaluje se do vestavné skříně s maximální hloubkou 23 cm a umístit ji můžete dokonce i do exteriéru (viz foto).

Naproti tomu Beam Micro s rozměry 185 mm (průměr) a 380 mm (výška) je určen do malých bytů a domků. Jeho sací výkon je 435 wattů a váží 3,2 kg.

Univerzální systém Vroom nabízí samonavíjecí hadici v tomto případě dlouhou 7,5 m.
Autor: Allegro

Univerzální systém Vroom nabízí samonavíjecí hadici v tomto případě dlouhou 7,5 m.

Ukázkový návrh

Pro něj jsem si „došel“ do mého bývalého domu. Představte si asi 150 metrový (m2) přízemní bungalov s dřevěnými podlahami a tu a tam solitérním kobercem. Je zřejmé, že to je o dlouhém či spíše velmi dlouhém trubkovém vedení, ale bungalov má celou řadu takových nevýhod, vedle jedné základní výhody – úžasně se v něm žije…

Úklid jsme s manželkou vyřešili dvěma nestejně dlouhými hadicemi (tuším 2 m a 6 m) a šikovným rozmístěním zásuvek vysavače tak, abychom to vždy s maximálně šestimetrovou hadicí zvládli.

Štěrbinové vysávací zásuvky systému Axpir/Aldes můžete mít v bílé, černé i nerezové barvě. Stěnové zásuvky jsou pak nabízeny v celé řadě variant a toto jsou pouze některé z nich.
Autor: Axpir/Aldes

Štěrbinové vysávací zásuvky systému Axpir/Aldes můžete mít v bílé, černé i nerezové barvě. Stěnové zásuvky jsou pak nabízeny v celé řadě variant a toto jsou pouze některé z nich.

Vše jsme doplnili jednou štěrbinovou vysávací zásuvkou v kuchyni a musím říci, že bylo možná chybou nedat ji i do předsíně, ale nakonec jsme usoudili že nikoli a nechali tam zásuvku běžnou. V kuchyni je tzv. štěrbina, tedy ručně ovládaná zásuvka, která po zapnutí vysavač taktéž automaticky spustí stejně, jako obyčejné zasunutí hadice, ideálním pomocníkem. Stačí jen zamést, rukou nebo nohou „štěrbinu“ zapnout a vmést nečistoty. V předsíni by se něco takového možná také hodilo. Vyřešili jsme to ale zmiňovanou krátkou hadicí.

Vysavač byl umístěn v garáži zhruba ve výši očí tak, aby se pohodlně mohlo k vysýpací nádobě na spodu, odfuk byl vyveden ven. Musím říci, že jsme byli s navrženým systémem – a jeho provedením – velice spokojeni.

Centrální jednotka Beam Mundo patří k těm, které podle výrobce nabízejí vysoký poměr cena/výkon. Za verzi Mundo 265 zaplatíte 15.700 Kč. Sběrná nádoba naspodu má okénko, kterým snadno zkontrolujete stav, po pravé straně nahoře vidíte otvor na který se napojuje výfukové potrubí.
Autor: Beam

Centrální jednotka Beam Mundo patří k těm, které podle výrobce nabízejí vysoký poměr cena/výkon. Za verzi Mundo 265 zaplatíte 15 700 Kč. Sběrná nádoba naspodu má okénko, kterým snadno zkontrolujete stav, po pravé straně nahoře vidíte otvor, na který se napojuje výfukové potrubí.

Jak se žije s centrálním vysavačem?

Pohodlně. Setsakra pohodlně! Nehledáte elektrickou zásuvku, nesestavujete hadice (centrální vysavač je má vcelku), netaháte vysavač po místnosti. Neobtěžuje vás hluk, domácí mazlíčci se hadice povětšinou nebojí (zato solitérního vysavače často ano) a také nikde nevíříte prach. Vše jde do centrální jednotky, kterou jednou za uherský rok vysypete. Práce to není špinavá ani čistá, tak něco mezi tím. Záleží však na principu, resp. značce vysavače a na tom, jak často to děláte. Pokud nádobu či sběrný vak naplníte až po okraj…

Samotné vysávání bylo – díky kombinaci krátká délka a větší délka – velice operativní a snadno si tak zvolíte aktuálně potřebnou hadici. „Štěrbina“ a smetáček je pak ještě operativnější a v kuchyni se nepochybně hodí.

BRAND24

S centrálním vysavačem, kterého jsem si užil asi pět let, mě vysávání poprvé začalo bavit, nebo jsem se u toho alespoň nenudil. Rozhodně jsem se nenudil, když jsem omylem vysál ponožku, což se mi tu a tam stalo, ale vždy to bylo v pohodě. Až jednou jsem omylem vysál něco většího a potrubí, resp. jedna jeho větev, se ucpala. Nakonec bylo třeba servisního zásahu pána s podstatně výkonnější jednotkou, který potrubí „prošťouchl“.

Jak vidíte, s centrálním vysavačem jsou možné i takovéto příhody. Vše je ale řešitelné a plastové trubky (vedení) v podstatě věčné. Nebojte se proto zabudovaného vysavače a nebojte se ani investice do něj. Jednak se dá udělat per partes, tedy nejprve natáhnout vedení a centrální jednotku koupit později, a jednak – zvláště u kompaktně navrženého patrového domu či domku – je to pomalu levnější, než nějaké ty „extra značky“ nejrůznějších prodejců. V každém případě centrální vysavač je hlavně velkým pomocníkem, který se hodí nejen alergikům, ale komukoli, kdo myslí efektivně a jde mu pohodlí a pohodu.

Vlastníte centrální vysavač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).