Hlavní navigace

Eaget M9: multimediální přehrávač s řadou doplňkových funkcí

26. 1. 2012
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Multimediálních přehrávačů se dvěma DVB-T tunery není na domácím trhu právě mnoho. Nevelké řady nedávno rozšířil zajímavý a cenově dostupný model (3469 Kč) s možností zabudování dvou disků přes konektor SATA, jednoho externího, druhého interního, přičemž kapacitu může ještě rozšířit dvojice médií připojitelných přes USB. M9 navíc nabízí přístup na internet, spolupráci s domácí sítí, několik možností jak nahrávat, TimeShift a vytvořit můžete i NAS server a také například stahovat nejrůznější soubory přes torrenty.

I když je cena bez pevného disku a WiFi připojení, a oproti modelu M6 také chybí mechanika karty SD, v základu toho je i tak dost. Počítejte se mnou: za 3469 Kč dostanete dva nezávislé DVB-T tunery dovolující nahrávat jeden pořad a druhý sledovat, nebo nahrávat dva pořady, a to klidně i ve Full HD (pokud jste pochopitelně na příjmu), což zajišťuje čipová sada Realtek RTD1283DDC+. Dále tu najdete kompatibilitu s drtivou většinou multimediálních formátů, přístup na nejrůznější webové stránky jako YouTube či Picasa (otevřený internet tu není), včetně online vysílání českých a slovenských televizních a rozhlasových stanic a jejich archivů. A jsou tu i další funkce à la M6, například stahování přes Bittorent, přístup na domácí síť či UpnP server, sdílení souborů a práce s nimi (kopírování, mazání apod.), či podpora čtečky RSS.

Funkce ryze speciální pak zastupuje zmiňované nahrávání s až pěti stupni nahrávací kvality a také plánovač pro nahrávání pořadů. Nechybí ani TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání s časovým posunem.

Za danou cenu je toho hodně i když WiFi adaptér musíte, stejně jako u M6, dokoupit zvlášť (ideálně vyzkoušený firemní za asi 450 Kč). Připojit také nejde – jak to umí některé televizory – klávesnice a myš, což by se u internetu určitě hodilo.

Díky možnosti napojit jeden interní 2 TB (3,5") a jeden externí 2 TB disk přes rozhraní SATA máte kapacitu více než dostatečnou, a kdykoli ji ještě můžete rozšířit přes USB. Připojit sem jde buď pevný disk (zkoušel jsem 2,5", nenapájený) nebo flash paměť a tady jsem obvykle využíval rychlou 16GB od Philipsu.

V prodejní konfiguraci, ve které jsem vše zkoušel, disk není, takže veškeré další povídání se týká buď flash paměti nebo pevného disku připojeného přes USB, které je vždy ve verzi 2.0. A pochopitelně také verze firmwaru, která byla v dané době k dispozici.

Eaget M9 z boku

Eaget M9 vypadá nejen elegantně, ale je i velice dobře vybavený. Na boku jsou dva konektory USB z neznámých důvodů obrácené vzhůru nohama, blíže vidíte konektor SATA pro externí pevný disk. Mechanika paměťové karty jako u M6 tu není.

Ovládání místy zvláštní

Po zapnutí přehrávač ukáže povedené grafické menu dovolující základní operace: prohlížení filmů, fotografií a poslech hudby (M9 se dá nastavit i do režimu, kdy můžete spustit vše), dále přepnutí vstupu, což ve skutečnosti představuje i přepnutí na televizní vysílání, dále pak vstup do nastavení, které můžete také vyvolat tlačítkem Setup, vstup na internet, časovač pro nahrávání a operace se soubory. Ty dovolují kopírovat či přesouvat cokoli odkudkoli a kamkoli, včetně lokální sítě. A také soubory mazat.

Zmiňované nastavovací menu je klasicky jednoduché a můžete si do něj odskočit i z filmu, který bude po návratu pokračovat tam, kde skončil. V menu se úroveň hlasitosti pro výstup nenastavuje, dělá se to samostatnými tlačítky a nenajdete v něm ani práci s titulky. Tu obstarává tlačítko Subtitle se samostatným menu.

Eaget M9 dálkáč

Rozložení tlačítek bytelného dálkového ovladače není v některých ohledech ideální. Trochu schizofrenní je zvláště přetáčení a přeskok o skladbu. Musíte ho také naprosto přesně zaměřit na přehrávač, jinak nepracuje.

Rozměrný dálkový ovladač sice vypadá dobře, rozložení tlačítek ale není ideální a má také velice úzký záběr paprsku, takže musíte mířit přesně na přístroj, jinak nepracuje.

Velmi nezvyklá jsou zejména tlačítka pro přetáčení a přeskok o kapitolu/skladbu dále, nepříliš dobře působí umístění Play, Stop apod. dále od kurzorového kříže. OK sice můžete použít jako Play, ale pro Pause už nikoli, a také šipková tlačítka pro rychloposuv nefungují.

V balení dostanete pouze stručný základní návod, ten úplný jsem si musel ze stránek Eagetu stáhnout sám. A potřeboval jsem ho…

Eaget M9 EPG

EPG je sice velice jednoduché a výpis je vždy jen pro jednu stanici, ale obraz a zvuk se po vstupu nepřeruší. Tlačítka pro ovládání jsou jako nápověda zobrazeny dole.

Televizní příjem a nahrávání

Zabudovány jsou pouze digitální tunery DVB-T. Ladění je rychlé, třídění poměrně komplikované (záměna kanálů) a v mém případě nepracovalo tak, jak mělo. Také přepínání televizních kanálů vykazuje jistou setrvačnost, takže je s ním třeba zacházet opatrně. Zkrátka není tak přesné, jako u drtivé většiny televizorů.

Sedmidenní EPG je jednoduché (nabízí seznam pořadů pro jeden vybraný kanál a den), ale docela příjemné a hlavně – dobře se ovládá a po vstupu se nepřeruší obraz ani zvuk.

Bohužel přes něj není možné nastavit nahrávání. Jde to pouze přes tlačítko přímého nahrávání nebo přes časovač v hlavním menu. Podle druhu média, na které nahráváte, pak máte k dispozici až pět stupňů kvality, spoustu možností opakování (jednou, denně, po-pá, po-ne, týdně, některé dny v týdnu apod.) a jelikož časy začátku a konce nastavujete ručně, není problém je libovolně upravit.

Pro nahrávání můžete zvolit buď zařízení připojené do USB, nebo pevné disky. Příručka doporučuje vyhrazené médium naformátované jako NTFS. Bez větších potíží jsem však nahrával i na médium z poloviny zaplněné jinými soubory. Někdy jsem však na počátku záznamu pozoroval lehké zadrhnutí, které sice nezmizelo ani po přeformátování, ale vyskytovalo se méně často. Souvisí to jednak s datovým bufferem a jednak s rychlostí samotné flash paměti, resp. záznamového média.

Nahrávání jede prakticky okamžitě po jeho odstartování, Eaget si dopředu do bufferu nic neukládá, takže je třeba dbát na to, aby bylo záznamové médium co nejrychlejší a ideálně vyhrazené jen pro nahrávání. Podobné potíže jsem pozoroval i v okamžiku nahrávání dvou pořadů současně. Pokud ale nahráváte na pevný disk připojený přes SATA, nic takového vám podle společnosti Intelek, která produkt zapůjčila, nehrozí.

Pro nahrávání si můžete vybrat jeden z pěti stupňů kvality a je dobré buď tomu věnovat trochu času, nebo rovnou sáhnout po tom nejvyšším. V každém případě je třeba si uvědomit, že je dána především kvalitou vysílaného (transportního) streamu a ovlivnit ji můžete pouze zvoleným stupněm kvality nahrávání v M9, který ji buď zachová (nejvyšší stupeň), nebo ještě sníží. V mém případě se zdálo, že pro nahrávku postačuje režim SP.

U televizního příjmu můžete použít i TimeShift, tedy pozastavení živého televizního vysílání, a zapnout ho můžete také na stálo, takže jede ve smyčce.

Protože zabudovaný tuner převzorkovává příchozí DVB-T signál v nízkém rozlišení podle toho, jaké rozlišení máte pro výstup nastaveno, obraz se mi zpočátku zdál horší, než u běžného televizoru. M9 měl v základu nastaveno 720p a jakmile jsem volbu změnil na 576p (nastavit můžete i 1080i či 1080p), vše se vylepšilo a úrovně se srovnaly. I tak byl ale rozdíl při přepojení z levného (8000 Kč) na řádově kvalitnější televizor za asi 45 000 Kč patrný.

Eaget M9 zezadu

Zadní strana je přehledně uspořádaná a najdete tu vše potřebné, včetně Ethernet (LAN) a výstupu digitálního audia v dvojí podobě.

Spotřeba

M9 je napájen externím zdrojem, do pohotovostního režimu ho uvedete tlačítkem na čelní straně, na zadní pak najdete kolébkový vypínač pro úplné vypnutí. Protože výrobce spotřebu neudává, byl jsem zvědav, jak to dopadne. Po hodině provozu jsem zjistil, že kolísá kolem 12W bez velkých výkyvů. K mému překvapení jsem v pohotovostním režimu naměřil kolem 1,5 W (tato hodnota je na hranici možností mého měřicího přístroje s udávanou odchylkou ±0,5 W, proto to překvapení), což mi přišlo docela dost. Zdůrazňuji, že měření probíhalo bez zabudovaného či externího pevného disku, připojena byla pouze 16 GB USB paměť.

Eaget M9 manažer souborů

Manažer souborů je lehce ovladatelný a nabízí i náhled (a spuštění) všech multimédií, které zvládá na jedné obrazovce. K zahození není ani výborná podpora dlouhých názvů a informace o souboru.

Výborná multimédia

Kompatibilita je opravdu na vynikající úrovni. Ať už jsem přes USB připojil pevný disk, nebo flash paměť a přehrával filmy, muziku či fotografie ve formátech, které Eaget M9 ohlašuje, že zvládá, na potíže jsem nenarazil nikde.

Filmy výtečně navazují, a to i když jich máte rozkoukaných několik nebo když si odskočíte do televizního tuneru či dokonce přístroj vypnete a médium vytáhnete. V souborovém manažeru, který je pohodlně ovladatelný, jsem však narazil na stejnou chybu jako u M6. Zatímco v základním menu musíte zvolit, jaký druh multimédií chcete přehrát, v okamžiku, kdy vstoupíte do výběru média, ze kterého chcete přehrávat (USB, vnitřní disk, LAN apod.), můžete už zvolit i položku „přehrávání všech multimédií“. Pak se v souborovém manažeru zobrazují opravdu všechny a všechny jdou v jednom náhledu také spustit.

Externí titulky jsou zobrazovány naprosto precizně a vedle například znakové sady můžete zvolit i spoustu (u 20 jsem přestal počítat) velikostí písma, takže M9 uspokojí i slabozraké či ty, co mají třeba televizor s úhlopříčkou 50 cm, stejně jako ty, co mají 152 cm, což jsem nakonec vyzkoušel i se Sharpem LC-60LE635.

Ani M9 mi ale nepodporoval například playlisty s koncovkou CUE, i když přehrávání hudby například i ve formátu FLAC fungovalo stejně jako u ostatních. Drobností pak je, že při přehrávání videa musíte vždy počkat, dokud vám nenaběhne obrazový náhled. Teprve poté jde video spustit.

Eaget M9 internet

Vlevo vidíte úvodní menu internetové aplikace, vpravo pak jednu z dalších úrovní.

Bohatý a také i český internet

Do něj vstoupíte z domovského menu přes volbu s podivným názvem IMS. Nabídne se vám obrazovka s přímým přístupem ke čtyřem serverům (Youtube, Filckr…), RSS kanál a také volba „On-line TV a media“, kde najdete řadu dalšího. Obsluha je jednoduchá, kdykoli můžete například přidat další kanál do čtečky RSS, stáhnout si ze serveru Inteleku aktualizovaný seznam už připravených odkazů na české stránky a rozcestníky typu Pro děti, Archiv ČT atd., což je dobře vidět z připojených fotografií. Navigace je relativně snadná, i když je někdy časově náročná, přece jen pracujeme s dálkovým ovladačem.

Připojení na internet přes WiFi je trochu nešikovně dělané už názvy svých položek, a také jsem s USB WiFi adaptérem, který jsem měl k dispozici, neuspěl a musel Eaget napojit přes Ethernet (LAN). Ostatně Intelek doporučuje zakoupení jejich vyzkoušeného adaptéru NW360 (430 Kč), protože přiznávají, že najít ten pravý je problematické. Škoda také, že tu není otevřený internet s možností zadat webovou adresu a hlavně že použitá čipová sada nedovoluje připojení myši či klávesnice. Pohyb po internetu by se výrazně usnadnil.

Eaget M9 titulky 2

Podpora externích titulků je ukázková, s možností nastavit jejich nejrůznější velikosti, které vyhoví jak velmi malé, tak velmi rozměrné úhlopříčce televizoru.

Doplňkové funkce

S přehrávačem jsem bez potíží kopíroval i přesouval soubory mezi jednotlivými médii napojenými přes USB. Ovládání je v tomto okamžiku sice trochu zvláštní a nápověda na obrazovce příliš nepomáhá, ale s příručkou zvládnete i to, že musíte v závěrečném kroku – překvapivě – zmáčknout pravou šipkovou klávesu. Následně se objeví menu s výběrem akce jakou chcete provést (kopie, přesun, přejmenování) a vše dokumentuje anglické hlášení na displeji, „Filecopy“, i když jinak je přehrávač lokalizován.

Eaget podporuje i externí DVD mechaniku. Po připojení do rozhraní USB ji rozpoznal a vzápětí byla dostupná jako další zařízení. Vznikl tak vlastně DVD přehrávač.

Napojil jsem i externí pevný disk Samsung S1 Mini napájený pouze přes USB, s kapacitou 120 GB a souborovým systémem NTFS (M9 podporuje i EXT3 a FAT32). I z tohoto média bylo přehrávání zcela bez potíží.

Eaget M9  menu home

Základní menu, do kterého přehrávač automaticky naběhne po zapnutí. Volba IMS kupodivu představuje… widgetový internet.

Přehrávání multimédií

Vyzkoušel jsem desítky filmů a seriálových dílů, celou řadu hudebních formátů, včetně mého oblíbeného FLAC a samozřejmě i fotografie nejen ve formátu JPG, například TIF. U filmů mě překvapilo spolehlivé zapamatování dané pozice za opravdu jakékoli situace, včetně přepnutí na televizní tuner či odpojení USB média od přehrávače a jeho vypnutí. Příjemný je také zřetelný displej s dobře čitelnými znaky ukazujícími například čas přehrávaného filmu, takže nemusíte mačkat tlačítko Info.

I když je větrák tichý, je někdy při přehrávání trochu slyšet na pozadí. Pokud přehrávání zastavíte, je slyšet o něco více, nic zásadního to však není a je opravdu spíše tišší než hlasitější. Horší je to s kvalitou televizního vysílání v okamžiku, kdy nemáte M9 správně nastaven, resp. u mě hned po instalaci. Pokud máte kvalitnější televizor s dobrým převzorkováním, nechte to proto raději na něm.

Když bylo na výstupu Eaget M9 Full HD nebo 720p (do tohoto režimu se mi nainstaloval), nebyla to žádná sláva. Jakmile jsem přepnul obrazový výstup na 576p a nechal převod na kvalitním televizoru, vše se výrazně vylepšilo.

I když tady to bude chtít trochu experimentů, protože jindy – na multimédiích – převzorkovával M9 velice dobře i při výstupu na 152centimetrový televizor…

Pokud budete M9 napojovat na přístroj s horším převodem signálu, vyzkoušejte si, co vypadá lépe. Buď v jednom nebo v druhém případě dospějete k dobrým výsledkům, což se jasně ukázalo při napojení na zmiňovaný Sharp LC-60LE635 s úhlopříčku 152 cm. Obraz ztratil příliš živé barvy a rozpadající se detaily, dokonce i švenky kamery a rychlé pohyby se zklidnily a barvy získaly na přirozenosti.

V případě kvalitnějších zdrojů signálu se Eaget většinou ukazoval ve výborném světle a i když je zřejmé, že od přístroje této cenové relace nemůžeme očekávat žádné high-tech, byl pro mě obrazový výstup nakonec příjemným překvapením. Nezklamaly ani výborné vlastnosti (to se může změnit s verzí firmwaru, a zde více než jinde!) a i když je někdy komplikovaněji ovladatelný, poměr cena/výkon je tu na výtečné úrovni. Pozornost zasluhuje i přístup na internet, který z vašeho televizoru mávnutím ruky udělá „chytrý televizor“. A také solidní nahrávání klidně i ze dvou kanálů současně. To, co ale na M9 oceňuji nejvíce, je výtečná práce s multimédii, zejména s filmy. A také spolehlivé nahrávání. O tyhle dvě věci tady ostatně jde nejvíc.

BRAND24

Eaget M9  parametry

Balení obsahuje

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– externí napájecí zdroj
– kabely: HDMI, USB-Mini USB, A/V cinch
– uživatelská příručka (papírová)

Hodláte si k televizoru pořídit speciální multimediální přehrávač?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).