Hlavní navigace

Synology DS214 Play: specialista na multimédia

8. 11. 2013
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Synology DS214 Play je nové síťové úložiště schopné streamovat a v reálném čase transkódovat video ve Full HD. Nabízí ale i další zajímavé funkce.

Synology DS214 Play je zbrusu nový model síťového úložiště s řadou multimediálních funkcí, který je určen zejména domácnostem. Jednou z proklamovaných předností je podpora streamování videa ve vysokém rozlišení 1 080p bez ztráty kvality nebo jeho transkódování v reálném čase pro přehrávání na zařízeních, která takovýto formát videa nepodporují. Ale popořadě.

Vysoký výkon, výborná výbava

Úložiště Synology DS214 Play pohání procesor se dvěma fyzickými jádry a taktovací frekvencí 1,6 GHz. Kapacita operační paměti činí 1 GB (DDR3). Pro instalaci interních disků jsou k dispozici dvě šachty s rozhraním SATA III (6 Gb/s), které je samozřejmě zpětně kompatibilní se SATA II (3 Gb/s).


Autor: Synology

Síťové multimediální úložiště Synology DS214 Play.

Do dvojice interních šachet lze instalovat 3,5“ i 2,5“ disky. Vedle klasických pevných disků jsou tak podporovány i výkonné disky typu SSD bez pohyblivých částí. Pokud však má Synology DS214 Play fungovat jako domácí datové skladiště multimédií, tak vzhledem nevýhodnému poměru mezi cenou a kapacitou současných SSD disků je vhodnější zvolit klasické pevné disky.

Disk o rozměru 3,5" je možné do šachty jednoduše nainstalovat bez nějakého velkého rozebírání a dokonce i bez jakýchkoliv nástrojů, čímž se úložiště více přibližuje širší veřejnosti. Stačí sundat přední kryt a vysunout rámeček na disk. Ten má z vnitřní strany výčnělky, které zapadnou do otvorů na disku pro uchycení šrouby.


Autor: Synology

Instalace pevných disků nevyžaduje ani šroubovák.

Do každé šachty lze instalovat disk s kapacitou až 4 TB, takže celková kapacita úložiště může být až 8 TB (2× 4 TB). Úložiště lze zprovoznit i s jediným diskem o kapacitě menší než 4 TB. Nicméně pro skladování videa v rozlišení Full HD, které bez vysoké míry komprese má nezanedbatelný datový objem, je podpora až 8 TB plusem.

Synology DS214 Play podporuje vedle diskového pole RAID 0 (proužkování) také RAID 1 (zrcadlení) pro ochranu dat před selháním jednoho z disků. Uskladněná data lze též zálohovat na externí diskové jednotky, s jejichž pomocí je možné zároveň rozšířit kapacitu úložiště i nad 8 TB. Na zadní straně zařízení jsou přítomna dvě vysokorychlostní rozhraní USB 3.0 a jedno v podobě eSATA.

Na přední straně je zařízení vybaveno USB 2.0 pro jednoduché zkopírování obsahu flash disku či externího pevného disku stiskem jediného tlačítka. Ke stejnému účelu slouží i mechanika pro paměťové karty typu SD (Secure Digital). Podporována jsou média se souborovými systémy NTFS, EXT3, EXT4, HFS+ a samozřejmě FAT. 


Autor: Synology

V zadní části zařízení je dvojice USB 3.0 a jeden port eSATA. V předu je pak USB 2.0 a čtečka pro SD karty.

Připojení k síti obstarává ethernetové rozhraní s podporou přenosové rychlosti až 1 Gb/s. Synology DS214 Play ochlazuje 92mm ventilátor na zadní straně zařízení s možnosti uživatelské regulace otáček. I při maximálním výkonu je ale ventilátor poměrně tichý. Výrobce deklaruje maximální hlučnost 19,8 dB(A). S odvodem tepla však příliš nepomáhá plastový plášť. Hliník by byl bezesporu vhodnějším materiálem.


Autor: Jiří Macich ml.

Výkon (a hlučnost) ventilátoru lze nastavit.

Rozměry zařízení činí cca 16×10×23 cm. Hmotnost zhruba 1,3 kg (bez disků). Spotřeba s aktivními dvěma klasickými disky by se podle výrobce měla pohybovat okolo 29 W. Při hibernaci disků pak okolo 12 W, což víceméně odpovídá naměřeným hodnotám. Z hlediska provozní hlučnosti a energetické spotřeby tak zařízení skutečně může bez problémů běžet nonstop.

Katalogizace a streamování videa

Zařízení využívá oceňovaný operační systém Synology DSM, který lze obsluhovat na libovolném počítači prostřednictvím webového uživatelského rozhraní. Funkčnost zařízení závisí na tzv. balíčcích, které si uživatel nainstaluje. Vedle balíčků od společnosti Synology jsou k dispozici i balíčky třetích stran. Držme se ale těch přímo od výrobce.

Vzhledem k zaměření tohoto konkrétního modelu síťového úložiště jsou nejdůležitějšími balíčky Video StationMedia Server (zařízení funguje jako DLNA a iTunes server). S Video Station je možné katalogizovat uložená videa. K filmům či seriálům lze pro lepší přehlednost katalogu získávat informace z internetových zdrojů (vč. IMDB).


Autor: Jiří Macich ml.

Video Station k filmům v úložišti získává informace z internetu.

Video Station umožňuje katalog procházet prostřednictvím webového prohlížeče, v jehož okně lze videa také přehrávat. V některých případech postačí moderní prohlížeč s podporou HTML 5 (pro přehrávání H.264), ale spíše je potřeba široce rozšířený plug-in Flash Player. Synology DS214 Play v reálném čase transkóduje (převádí) formáty videa, která přímo Flash Player nepodporuje.


Autor: Jiří Macich ml.

Video Station promění webový prohlížeč v přehrávač filmů.

Pro sledování videí na počítači ovšem výrobce doporučuje multiplatformní bezplatný program VLC Media Player. Ten poskytuje i plug-in pro webový prohlížeč, díky němuž lze na počítači v okně prohlížeče z úložiště přehrávat širokou paletu videí v původní kvalitě bez transkódování. Namátkou lze zmínit MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD či WMV.

Možnost přehrávání videa ve vysokém rozlišení záleží především na rychlosti lokální sítě a výkonu procesoru počítače. Při testování na počítačích se slabými procesory Intel Atom a Intel Celeron spolehlivě fungovalo jen přehrávání videa v běžném rozlišení nehledě na jeho typ (formát). V samotném zařízení ale problém není. Zmíněné řady procesorů patří k těm nejslabším.

Na počítači s výkonným procesorem Intel Core třetí generace (Ivy Bridge) bylo přehrávání videa ve vysokém rozlišení ve všech relevantních formátech naprosto bezproblémové. Vzhledem k zátěži procesoru je nanejvýš pravděpodobné, že problémy by se neobjevil ani na počítači s méně výkonnými či staršími procesory. Například předchozí generace Intel Core.

Synology DS214 Play kromě přehrávání videa na počítači samozřejmě podporuje streamování videí pro spotřební elektroniku. A to až v rozlišení 1 080p. Pokud koncové zařízení nepodporuje originální video, tak toto multifunkční síťové úložiště v reálném čase provede transkódování do vhodné podoby.

Pokud je problém pouze se zvukovou stopou, tak ji zařízení převede, ale video zůstává v původní kvalitě. V případě zásadnějších problémů s kompatibilitou dovede Synology DS214 Play v reálném čase snížit rozlišení videa (na 720p nebo méně) a převést jej do formátu, které koncové zařízení podporuje. Eventuálně umí video streamovat i s titulky z externího souboru.

Obecně lze říci, že během testování se s přehráváním videa neobjevil žádný problém. Při přehrávání prostřednictvím kompatibilních zařízení video v plném vysokém rozlišení bylo vždy velmi plynulé (včetně MKV L4.0, MKV L4.1 či WMV HD). Převod videa pro nekompatibilní zařízení rovněž nedělal žádné potíže. I díky hardwarové akceleraci.

Problémy se neobjevily ani při přehrávání videa s vloženými nebo externími titulky (SRT, ASS a SSA). Synology DS214 Play dovede v reálném čase video s vloženými nebo externími titulky transkódovat dokonce i pro přehrávání prostřednictvím multimediálního set-top-boxu Apple TV. Žádné problémy s diakritikou se neobjevily.

Obtíže se vyskytly až při přehrávání videí v mobilních zařízeních prostřednictvím aplikace DS Video poskytované pro Android (2.3 a vyšší), iOS (5.0 a vyšší) a Windows Phone (7.5 a vyšší). Konkrétně hned na několika levnějších tabletech se systémem Android byla aplikace nestabilní a video se občas zasekávalo, i když se bezdrátové připojení zdálo být dobré.

Na tyto problémy si stěžují i uživatelé na Google Play. Příčinou spíše bude „kvalita“ levnějších zařízení se systémem Android, jelikož např. na referenčním tabletu LG Nexus 7 (2013) či Samsung Galaxy Tab 3 aplikace fungovala spolehlivě a v místech s dobrým pokrytím WiFi sítí se video přehrávalo plynule. Stejně tak na přehrávači iPod Touch (pátá generace), ale to už je řeč o iOS.

Záznam a streamování TV vysílání

Synology DS214 Play nabízí širokou paletu dalších multimediálních funkcí. K zařízení lze například připojit TV tuner pro USB rozhraní. Synology DS214 Play pak díky balíčku Video Station umožňuje záznam pozemního, kabelového či satelitního televizního vysílání (jen nekódováno). Pořízené nahrávky lze pak streamovat jako kterékoliv jiné video uložené v zařízení.


Autor: Jiří Macich ml.

Po připojení TV tuneru lze nastavit nahrávání televizního vysílání a jeho streamování v počítačové síti.

Podporováno je také streamování televizního vysílání v reálném čase, které pak lze sledovat například na displeji tabletu nebo monitoru počítače, aniž by samotné zařízení muselo mít vlastní televizní kartu (tuner). Stačí připojení k síti. Synology DS214 Play opět přizpůsobí video potřebám koncového zařízení. Bohužel pro test nebyl k dispozici kompatibilní TV tuner.  

Streamování hudby a internetových rádií

Na hudbu se zaměřuje balíček Audio Station, jehož základní funkcí je opět katalogizace. Hudební knihovnu pak lze procházet a prohledávat podle názvu alba, jména interpreta či skladatele, hudebního žánru a podobně. Méně často podporované formáty je možné v reálném čase převést při streamování do vhodného formátu pro potřeby konkrétního koncového zařízení.


Autor: Jiří Macich ml.

Hudbu uloženou ve formátu FLAC lze kvůli kompatibilitě automaticky streamovat v alternativním formátu.

Je tak možné skladovat hudbu v bezztrátovém kompresním formátu FLAC v kvalitě srovnatelné s Audio CD, ale při streamování ji zařízení plynule převádí do kompatibilního formátu. Kromě hudebních nahrávek uložených v úložišti je podporováno streamování internetových rádií (mj. z portálu ShoutCast) v rámci domácí počítačové sítě.

Milým překvapením je balíček Logitech Media Server pro majitele IP přehrávačů Logitech Smart Radio (dříve Logitech Squeezebox). Ty trestuhodně nepodporují tradiční DLNA server, takže běžně je nutné nainstalovat na počítač obslužný program pro přehrávání vlastní hudební sbírky, přižečemž počítač musí být zapnutý. Synology DS214 Play může plně převzít jeho úlohu.


Autor: Jiří Macich ml.

Logitech Music Server umožní přehrávat hudbu z úložiště v IP přerávačích Logitech Smart Radio bez podpory DLNA.

Přehrávání hudby a rádií je možné nejen díky technologiím DLNA a AirPlay, ale také přes Bluetooth. To se může hodit, protože některé starší přehrávače ještě např. DLNA nepodporovaly, zatímco Bluetooth již ano. Bohužel úložiště Synology DS214 Play tuto bezdrátovou technologii přímo nepodporuje. Je třeba dokoupit adaptér, který tak bude okupovat jeden z USB portů.

Opomenuty nezůstaly ani fotografie. Kromě jejich snadného zkopírování z SD karty může toto úložiště nabídnout balíček Photo Station. Slouží ke generování fotoalb a fotoblogů, která lze prohlížet prostřednictvím webového prohlížeče či mobilní aplikace. A to nejen z lokální sítě, ale při odpovídající internetové přípojce také na dálku právě přes internet.

Plnohodnotný NAS server

Synology DS214 Play se sice v marketingových materiálech prezentuje spíše jako multimediální zařízení, ale v podstatě jde o výkonnější NAS server s vhodnou softwarovou výbavou. Systém Synology DSM i v případě tohoto zařízení podporuje instalaci dalších balíčků s jinými než multimediálními funkcemi. 


Autor: Jiří Macich ml.

V sedmi balíčcích se skrývají stovky multimediálních funkcí.

Například Download Station umožňuje hromadné (dávkově) stahování zejména objemnějších souborů. Naplánovat jej lze na dobu, kdy je možné naplno využít kapacity internetové přípojky, aniž by byli omezováni uživatelé a jejich internetové aktivity (např. na noční hodiny). Stahovat lze i z FTP serverů či přes BitTorrent. Download Station podporuje najednou až padesát různých úloh.


Autor: Jiří Macich ml.

Díky Download Station lze stahovat i objemné soubory tak, aby stahování nenarušovalo jiné internetové aktivity.

Balíčků s paletou všemožné funkcionality jsou desítky. Naprostou většinu jich zřejmě koncoví spotřebitelé nevyužijí, ale právě kvůli tomu operační systém Synology DSM využívá balíčkovací systém. Každý si nainstaluje jen to, co potřebuje. Pokud někdo potřebuje vlastní webový či e-mailový server, může si balíček s ním jednoduše nainstalovat.

Ideální úložiště pro multimédia

Synology DS214 Play se jeví jako ideální zařízení pro uchovávání multimediálního obsahu v co nejvyšší kvalitě. Ať už jde o filmy ve vysokém rozlišení, nebo hudbu s bezztrátovou kompresí. Odpovídá tomu podporovaná kapacita interních disků (až 8 TB), rychlost ethernetového rozhraní (až 1 Gb/s) i široká paleta podporovaných formátů.

Problém často ale bývá v tom, že multimediální obsah ve špičkové kvalitě nepodporují všechna zařízení, takže uživatelé jsou často nuceni ke kompromisům. Synology DS214 Play však dovede v reálném čase transkódovat prakticky libovolný multimediální obsah pro potřeby konkrétního zařízení. Výkon k tomu dle zkušeností z testu má zjevně dostačující.

Pro konzumaci obsahu kromě osobních počítačů a černé elektroniky podporuje i chytrou mobilní elektroniku díky aplikacím přímo od výrobce, které jsou v tomto případě majitelům zařízení poskytovány zdarma. Vhod přijdou také funkce pro katalogizaci přizpůsobené pro videa, hudbu i fotky, které je možné obsluhovat rovnou z webového prohlížeče.

Uskladněná data lze chránit před selháním hardwaru díky poli RAID 1 či zálohování na externí disk přes rychlá rozhraní USB 3.0 a eSATA.  Díky nim je též kapacita úložiště snadno rozšířitelná i nad rámec 8 TB a dvou šachet pro interní disky. Za připomenutí stojí i možnost nahrávání a streamování digitálního televizního vysílání, streamování internetových rádií či bezdrátového přehrávání hudby.

Zprovoznění zařízení je dosti jednoduché. Společnosti Synology se během posledních let podařilo hodně přizpůsobit sektoru spotřební elektroniky, aniž by její zařízení ztrácela na funkčnosti. Instalace disků, která dříve byla pro spotřebitele často problémem, se obejde bez nářadí. Stačí obrázkový návod. Operační systém Synology DSM s českou lokalizací je velmi intuitivní.


Autor: Jiří Macich ml.

Operační systém Synology DMS je uživatelsky velmi přívětivý.

Sečteno a podtrženo: vážnější výhrady lze mít jedině k ceně. Synology DS214 Play se v e-shopech nyní prodává přibližně od 8 000 Kč výše, což není zanedbatelná částka. Zvlášť, když je potřeba dokoupit alespoň jeden prostornější disk, aby úložiště mohlo plnit svůj účel. Ovšem vysoká cena dle mého názoru odpovídá kvalitě zařízení. Náročným uživatelům jej mohu jedině doporučit.

UX DAy - tip 2

Pro: bezproblémové streamování videa ve Full HD a jeho přizpůsobení v reálném čase pro konkrétní zařízení, podpora všech klíčových formátů videa a audia, možnost instalace disků o celkové kapacitě až 8 TB (2× 4 TB), dvě rozhraní USB 3.0, operační systém Synology DSM

Proti: vyšší cena, chybějící podpora starších formátů titulků (včetně SUB), omezená kompatibilita s TV tunery, Bluetooth adaptér je třeba dokoupit zvlášť

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).