Hlavní navigace

České televize v mobilu: od DVB-H až po Internet

16. 8. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Pokusy o spuštění digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-H v České republice ztroskotaly. Televize se ale do mobilů dostaly díky 3G sítím.

Jednou z technologií pro digitální televizní vysílání, určenou mobilním zařízením, je standard DVB-H, kde „H“ znamená „handheld“ (kapesní, do ruky). Tento standard byl v roce 2008 vybrán Evropskou komisí jako doporučená technologie pro televizní vysílání určené k příjmu prostřednictvím mobilních zařízení na území Evropské unie. Běžné DVB-H počítá s pozemně šířeným signálem podobně jako klasické DVB-T.

Vysílání v DVB-H dokonce může koexistovat s vysíláním DVB-T v jednom multiplexu. Technologie je však optimalizovaná pro mobilní zařízení zejména ve smyslu energetické úspory při příjmu a zpracování signálu, která je pro mobilní zařízení klíčová. Technologie DVB-H je navržena tak, aby mobilní příjem televizního signálu byl energeticky šetrný a nedocházelo k rychlému vybíjení baterie.

Ukázka DVB-H od Českých radiokomunikací/T-Mobilu na veletrhu Invex (Foto: Jiří Peterka)
Foto: Jiří Peterka

Ukázka DVB-H od Českých radiokomunikací/T-Mobilu na veletrhu Invex v roce 2005

České DVB-H skončilo u slibů T-Mobilu

DVB-H v České republice ztroskotalo na nezájmu. Roky to alespoň tvrdí Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle jehož dlouholetého šéfa Pavla Dvořáka nulovou poptávku ze strany zákazníků odráží i nezájem operátorů. Společnost T-Mobile však v letech 2008 až 2009 vypouštěla do světa zprávy, že má velký zájem o samostatný multiplex určený výhradně pro DVB-H.

Ještě počátkem roku 2009 tuzemský T-Mobile tvrdil, že aktivně spolupracuje s konkurenčními mobilními operátory, tedy Telefónikou (O2) a Vodafonem, na založení společné firmy. Ta se měla přihlásit do případného výběrového řízení na provoz multiplexu orientujícího se na vysílání pro mobilní zařízení. Takové výběrové řízení skutečně ČTÚ sliboval vypsat nejpozději do dubna 2009.

T-Mobile tvrdil, že od ČTÚ dostal neformální pokyn, že by se do něj měli všichni tři mobilní operátoři přihlásit doslova „jako jeden muž“. Proto se prý pracovalo na založení společné firmy, která by byla operátorem nového DVB-H multiplexu. Dokumenty pro její vznik měly existovat už v srpnu 2008. Ve stejné době ale Pavel Dvořák z ČTÚ tvrdil, že zájem má výhradně T-Mobile.

Osobně se prý dotazoval ostatních operátorů a dostal údajně odpověď, že Vodafone má jiné priority a Telefónica je k DVB-H skeptická. Jenže například Vodafone v téže době potvrdil probíhající diskusi s konkurencí o provozu společného DVB-H multiplexu poskytujícího placené televizní služby.

Přesto Pavel Dvořák z ČTÚ novinářům v červnu 2009 zopakoval, že o operátoři o DVB-H nemají zájem. To bylo dva měsíce po nejzazším slibovaném termínu pro vyhlášení nakonec neuskutečněného výběrového řízení na provoz samostatného multiplexu vyhrazeného pro vysílání určeného pro mobilní zařízení. T-Mobile, který vykazoval (alespoň co se týče vyjádření pro média) největší zájem o DVB-H, se poté již k tématu nevyjadřoval.

DVB-T v mobilu zůstává exotickou záležitostí

V té době (polovina roku 2009) se zdálo, že mobilní televizní vysílání zůstane na bedrech DVB-T a internetových streamů. Korejský výrobce elektroniky LG tehdy na český trh uvedl mobilní telefon LG Elbrus schopný příjmu digitálního vysílání v DVB-T. „Pak si člověk rozmyslí, jestli bude za stejnou službu platit, nebo ji bude sledovat zadarmo," okomentoval příchod nového zařízení na český trh Pavel Dvořák z ČTÚ. Nicméně uvedení mobilu LG Elbrus s podporou DVB-T žádnou revoluci na českém trhu nezpůsobilo.

Zrovna přehršel mobilních zařízení schopných příjmu pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T se dodnes na trhu neobjevil. Například dost možná nejlepší mobil současnosti Samsung Galaxy S III sice DVB-T podporuje, ovšem ve speciální verzi určené pro jihokorejský trh. Samsung, tedy současná jednička mezi výrobci mobilních telefonů, zatím uvedení modelu s DVB-T na další trhy neplánuje. Argumentuje specifiky domácího jihokorejského trhu.

Televize do mobilů nakonec dorazily, ale stále se potýkají s problémy

Nakonec se v České republice televizní vysílání na displeje mobilních zařízení dostalo oklikou v podobě internetových streamů. Spásné řešení to ovšem ani dnes, tedy v druhé polovině roku 2012, není. Prvním problémem je stav vysokorychlostního mobilního připojení k Internetu. Čeští operátoři s výstavbou sítí třetí generace, které umožňují vysokorychlostní přístup k Internetu, začali hodně pozdě.

Pokrytí tak ani dnes zdaleka není ideální. Žádný z operátorů nyní nemá pokrytí, které by překračovalo polovinu území České republiky (neplést s pokrytím populace). Marketingovými materiály vypichovaná teoretická rychlostní maxima neopouštějí říši snů. Slibované reálné rychlosti se od „reálně reálných“ rychlostí značně liší. Tématu se podrobněji nedávno věnoval server Lupa.cz.

Dalším problémem jsou datové limity, kterými mobilní operátoři svazují datové tarify určené mobilním telefonům. Ty se pohybují maximálně v řádu stovek megabajtů a při aktivním využívání mobilního připojení k internetu není problém je velmi rychle vyčerpat. Poté až do dalšího týdne/měsíce, resp. zúčtovacího období, klesne rychlost daleko pod úroveň nutnou pro přístup k multimediálním službám včetně streamů televizního vysílání.

Není tedy divu, že uživatelé mobilního Internetu při každé naskytnuté příležitosti opouštějí datové služby operátora a přepínají na připojení přes bezdrátové sítě WiFi. Nutno však podotknout, že veřejné sítě např. v kavárnách, restauracích, hotelech, kempech nebo některých prostředcích hromadné dopravy nezřídka trpí výpadky konektivity nebo nízkou přenosovou rychlostí, takže pro mobilní sledování televize také nejsou vždy zrovna ideálním řešením.

Lepší je to se soukromými sítěmi, do kterých je možný přístup díky absenci jejich zabezpečení. Nicméně přístup do nezabezpečených soukromých sítí je právně sporný a morálně přinejmenším diskutabilní. De facto zde dochází ke zneužití služby (připojení k Internetu), za kterou si platí někdo jiný. Navíc počet zabezpečených sítí s omezeným přístupem se z různých důvodů zvedá (hlavně díky osvětě a síťovému hardwaru počítajícím ve výchozím nastavením se zabezpečením sítě).

Třetím problémem je omezená nabídka internetových streamů tuzemských televizních stanic, pro jejichž sledování je nutná aplikace pro chytré telefony s některým z moderních operačních systémů. Jejich prodeje sice raketově rostou, ovšem mezi spotřebiteli stále převažují klasické „hloupé“ mobily. Takže vedle omezené nabídky televizních kanálů je tu i omezená podpora mobilních zařízení. Je nutný chytrý mobil s konkrétním systémem (a konkrétní jeho verzí).

Pak je tu ještě neopomenutelný problém s přerušováním internetových streamů. Televize k některým pořadům nevlastní práva pro jejich vysílání přes Internet. V době, kdy takový pořad běží, se musí streamované vysílání odmlčet. Takových případů sice postupně ubývá (internetová práva jsou stále častěji součástí nabídky práv pro televizní vysílání), ale pořád je v programových schématech tuzemských televizí řada programů, kterých se tento problém týká.

Česká televize v chytrých mobilech a další mobilní elektronice

Z hlavních hráčů na českém televizním trhu je nejaktivnější v podpoře mobilních zařízení Česká televize, která založila divizi Nová média. Její zatím nejviditelnější pracovní náplní je právě vývoj a rozvoj aplikací pro chytré mobilní telefony a další mobilní elektroniku umožňující příjem televizního vysílání přes Internet.

Aktuálně Česká televize poskytuje aplikace zpravodajského kanálu ČT 24 a sportovního kanálu ČT 4, které vedle přísunu nejnovějších informací ze zpravodajského webu veřejnoprávní televize prozatím stále ve zkušebním provozu přinášejí i stream televizního vysílání dotyčného kanálu. K dispozici jsou tři různé kvality vysílání, mezi nimiž může divák přepínat.

Platí, že čím vyšší kvalita, tím větší náročnost na rychlost připojení a zároveň větší objem stahovaných dat. Při připojení přes mobilní síť operátora vzhledem k malému datovému limitu aktuálních datových tarifů je rozumné spokojit se s nejnižší kvalitou televizního streamu, která méně ukrajuje z datového limitu. U mobilního zařízení, zejména u mobilů s nevelkým displejem, se lze spokojit se samotným obsahem bez nějakého zvláštního ohledu na jeho technickou kvalitu.

Aplikace veřejnoprávních kanálů ČT 24 a ČT 4 jsou aktuálně k dispozici pro chytrá mobilní zařízení značky Apple (mobilní telefon iPhone, tablet iPad a přehrávač iPod Touch), všemožná zařízení se systémem Android (vč. chytrých mobilů a tabletů) a mobilní telefony se systémem Windows Phone a dosluhujícím systémem Symbian.

Stejný okruh zařízení podporuje i aplikace iVysílání pro přístup do archivu původních pořadů veřejnoprávní televize, která byly vysílány na některém ze čtyř současných kanálů České televize. Zde jsou na výběr dokonce čtyři kvality streamů, ovšem na rozdíl od webových stránek iVysílání.cz mobilní aplikace neumožňuje sledovat živý stream jednotlivých kanálů.

Nova pro mobilní zařízení počítá jen se službou Voyo.cz

Nova hodlá majitele chytré mobilní elektroniky oslovit pouze svou placenou video-on-demand službou Voyo.cz, která však na rozdíl od zdarma přístupného iVysílání.cz nenabízí stream klasického televizního vysílání. Poskytuje jen živé vysílání zpravodajských relací a vybrané sportovní přenosy z placeného sportovního kanálu Nova Sport a nového kanálu Fanda ze skupiny Nova. Kromě toho šíří i lineární kanály Voyo Cinema a Nova News, to však nejsou klasické televizní programy, které by se daly naladit i na normální anténu.

Aplikace služby Voyo.cz pro mobilní zařízení měla přijít již na jaře tohoto roku, ale teprve koncem července 2012 televize Nova na druhý pokus uvolnila její verzi určenou pro tablet iPad (sesterská zařízení iPhone a iPod Touch se stejným operačním systémem nejsou podporována). Ohlasy uživatelů však nejsou zrovna pozitivní.

Kritikům vadí, že mobilní Voyo.cz nabízí jen část služeb známých z webových stránek Voyo.cz nebo, že předplatné nelze uhradit přímo z aplikace jak je u aplikací nejen pro tablet iPad zvykem (to by však Nova musela z předplatného odvádět provizi společnosti Apple).

Nova též slibovala uvedení aplikace pro mobilní zařízení se systém Android. Ta také nejdříve měla přijít letos na jaře. Po nesplnění termínu Nova uvedla náhradní, kterým má být aktuální třetí čtvrtletí roku 2012. Jenže momentálně již Nova není ochotná potvrdit ani tento termín, natož specifikovat, jestli aplikace pro systém Android bude také navržena jen pro tablety.

Ani internetová Nova News nemyslí na mobilní zařízení

V mobilních zařízeních nelze sledovat ani nedávno spuštěný internetový zpravodajský kanál Nova News. Ten totiž využívá technologii Silverlight, která není mainstreamovými mobilními systémy podporována. I kdyby využíval konkurenční technologii Flash, podpora mobilních zařízení by též byla omezena. Například Apple ve svých zařízeních Flash záměrně bojkotuje.

Systém Android vyžaduje doplněk Flash Player, jehož vývoj však byl pro mobilní zařízení ukončen. Pro přístroje s nejnovější verzí systému Android 4.1 Jelly Bean (např. velmi očekávaný tablet Nexus 7) již není Flash Player k dispozici. Od 15. srpna 2012 jej nebude možné stáhnout ani do zařízení se starší verzí systému. Dostupný bude pouze pro uživatele, kteří jej ve svém zařízení používali již před tímto datem. Nicméně i zde je podpora omezena a časem bude ukončena, takže například nevyjdou klíčové bezpečnostní aktualizace.

Prima obecně nová média zatím ignoruje

Skupina Prima se netají skepsí ohledně tzv. nových médií. Argumentuje velkou námahou pro jejich podporu a minimálním užitkem z ní pro televizi plynoucím. Není tudíž překvapením, že v současnosti nenabízí žádnou aplikaci pro chytrou mobilní elektroniku. Momentálně podle dostupných informací nemá v plánu uživatelům chytré mobilní a černé elektroniky zpřístupnit ani svou video-on-demand službu Prima Play.

Óčko slibovalo český Instagram, ale zklamalo

Z menších českých televizních stanic na uživatele chytré mobilní elektroniky myslí nejvíce hudební kanál Óčko. Ten poskytuje aplikaci pro chytrá mobilní zařízení značky Apple (mobilní telefon iPhone, tablet iPad a přehrávač iPod Touch), všemožná zařízení se systémem Android (vč. chytrých mobilů a tabletů) a mobilní telefony se systémem Windows Phone a dosluhujícím systémem Symbian.

Jeho aplikace umožňuje sledování živého vysílání televize ve třech různých kvalitách, mezi nimiž lze přepínat manuálně dle požadavků uživatele nebo automaticky podle aktuální rychlosti internetového připojení. Při velmi pomalém připojení nebo kvůli úspoře objemu přenášených dat je možné poslouchat pouze zvukovou stopu. Aplikace též umožňuje přístup do internetového archivu původních pořadů televize.

Óčko slibovalo, že ze své mobilní aplikace vytvoří takový malý český Instagram. To je služba pro sdílení fotek pořízených mobilním zařízením, za kterou sociální síť Facebook neváhala zaplatit jednu miliardu dolarů. „Óčko je partnerem několika letních festivalů, takže se z toho podle mě dá vytvořit docela hezký projekt sdílení zážitků z těchto festivalů,“ uvedl ředitel televize Štěpán Wolderozhovoru pro Digizone.cz z letošního dubna.

Óčko nakonec skutečně v polovině prvního prázdninového měsíce uvolnilo aplikaci podporující pořizování fotek a záznam videí. Fotky a videa ovšem uživatelé nemohou sdílet mezi sebou. Aplikace umožňuje pouze jejich odeslání Óčku, které slibuje, že vybrané zařadí do svého vysílání. Takže malý český pokus o Instragram se nekoná, spíše jde o službu pro samotnou televizi (aneb jak se zadarmo dostat k materiálu).

Česká televize, TV Metropol a Óčko pro zákazníky O2

Společnost Telefónica, která na českém trhu poskytuje telekomunikační služby pod značkou O2, nabízí aplikaci pro chytrou elektroniku značky Apple (mobilní telefon iPhone, tablet iPad a přehrávač iPod Touch) aplikaci ke své IPTV službě O2TV. Ta letos nově dočkala i verze pro nejrůznější zařízení se systémem Android – chytré mobily a tablety nevyjímaje. Aplikace O2TV kromě televizního programu stanic zařazených do nabídky této IPTV služby umožňuje i dálkové plánování nahrávání pořadů.

Totéž umí vynikající česká aplikace serveru Tiviko.co, ale aplikace O2TV je zajímavá také tím, že na displej mobilních zařízení přináší internetový stream všech čtyř kanálů České televize, zatím stále ještě pouze regionální pražské TV Metropol a hudebního kanálu Óčko. Sledování jejich streamů prostřednictvím aplikace O2TV neukrajuje z datového limitu datového tarifu, takže televizi lze sledovat neomezeně.

Tedy spíše „omezeně neomezeně“. Sledovat streamy jednotlivých stanic je možné jen v 3G síti O2. Služba tak není dostupná v zařízeních bez 3G modemu (tedy v celé řadě tabletů a takřka ve všech dalších zařízení vyjma mobilních telefonů), v místech nepokrytých 3G sítí O2 a pro zákazníky jiných operátorů, byť jsou abonenty IPTV služby O2TV. Přístup není možný ani přes domácí WiFi síť, přestože se o její internetovou konektivitu stará připojení přes ADSL/VDSL od O2.

Telefónica pro to má jednoduché vysvětlení: „Sledování je možné jen pro uživatele 3G, protože nemáme od RRTV licenci na vysílání ve 2G a WiFi,“ uvedla nedávno stručně Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora pro server Lupa.cz.

Topfun nabízí Filmbox a další placené kanály i do mobilu

Ambiciózní video-on-demand služba Topfun vedle archivu filmů nabízí také placené televizní kanály, které lze díky její aplikaci pro zařízení značky Apple (iPhone, iPad, iPod Touch), zařízení se systémem Android a chytré mobily se systémem Windows Phone sledovat i na displeji mobilního telefonu, případně, tabletu, chytrého přehrávače a další chytré mobilní elektroniky včetně některých čteček e-knih s některým z podporovaných systémů.

Za 199 Kč měsíčně je možné objednat balíček Filmbox Live obsahující filmové kanály Filmbox, Filmbox HD, Filmbox Family a Filmbox Plus, kanály pro dospělé Erox a Eroxx a dále Fightbox s bojovými sporty, lifestylový Fashion Box nebo dokumentární Docu Box. Samostatně pak je možné objednat kanál CS Film / CS Mini (za 89 Kč měsíčně), dětský DuckTV nebo lifestylový kanál FashionTV (každý za 20 Kč měsíčně) nebo sportovní kanál Slovak Sport (za 50 Kč měsíčně).

Ty lze tedy sledovat s aplikací Topfun i v podporovaných chytrých zařízeních s přístupem k Internetu. Nicméně problémem je vysoká kvalita obrazu. Alespoň tedy na poměry a potřeby malých displejů mobilních zařízení. Pro plynulé přehrávání nezřídka nestačí ani datové služby v rámci 3G sítě (záleží na vytížení sítě a kvalitě signálu), nemluvě o rychlém ukrajování z datového limitu. Sledování těchto kanálů v mobilním zařízení má tak víceméně smysl jedině při připojení přes WiFi.

Dalším omezením je aktivace placených kanálů vždy jen na měsíc dopředu. V dalším měsíci je nutné manuálně předplatné obnovit, k čemuž je samozřejmě potřeba mít na virtuálním účtu u služby dostatečný kredit. Přímo z mobilu jej lze dobít jen Premium SMS, což není zrovna nejvýhodnější platební metoda. Právě naopak. Ostatní platební metody jsou dostupné jen na webu služby.

BRAND24

Zde by ale mohl nastat posun k lepšímu. Topfun se chystá zavést automatické obnovování předplatného placených televizních stanic. „Je to logický krok. Čekali jsme, jaký bude zájem o TV kanály a zdá se, že jdeme správným směrem, tak tuto činnost budeme rozvíjet,“ uvedl Radek Přikryl, obchodní ředitel společnosti Topfun Media, pro server Lupa.cz. V budoucnu by tedy mělo být možné předplatné automaticky obnovovat strháváním poplatku z platební karty, jako je tomu u služby Topfun Nonstop pro neomezený přístup k archivu filmů.

Screenshoty: autor

Sledujete televizi přes mobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).