Hlavní navigace

Chronos Mini Boom: kvalitní zvuk za dobrou cenu

17. 1. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Bezdrátový reproduktor pro mobil, tablet či počítač za méně než 2000 Kč zaujme i NFC párováním a podporou hands-free volání. Nezní to až příliš dobře?

Během let mobilní telefony v čele s těmi chytrými postupně vytlačují z trhu klasické kapesní hudební přehrávače. Dokonce i funkcemi nabitý iPod Touch prožívá prudký pokles zájmu. Naopak počet lidí, kteří na cestách poslouchají hudbu, podle průzkumů roste. Lze to přičíst právě tomu, že díky mobilům si nosíme potenciální hudební přehrávač neustále při sobě, takže proč ho nevyužít?

Slabou stránkou mobilů však je přehrávání hudby nahlas, tedy bez sluchátek. Reproduktory integrované do zhruba centimetrové placičky obvykle neposkytují kdovíjak kvalitní zvuk (čest výjimkám). Proto se na trhu objevuje stále více přenosných reproduktorů s integrovaným akumulátorem a podporou bezdrátové technologie Bluetooth.

Do kategorie těchto zařízení patří i Chronos Mini Boom (1621 Kč včetně DPH) s velmi zajímavým poměrem mezi cenou na jedné straně a kvalitou zvuku a nabídkou funkcí na straně druhé. Podle výrobce je zařízení vhodné nejen pro mobilní telefony (klasické i chytré), ale také pro tablety. Z vlastní zkušenosti mohu doplnit, že poslouží i uživatelům osobních počítačů.

Složité párování? Stačí přiblížit

Pro bezdrátové spojení reproduktor využívá Bluetooth 2.1 + EDR. Lze jej tak připojit k pestré paletě zařízení. K párování s mobilem či tabletem je možné využít bezkontaktní technologii NFC, kdy Chronos Mini Boom stačí přiblížit k mobilnímu zařízení a potvrdit spárování na jeho displeji. Podpora NFC však není podmínkou. Podporováno je i klasické párování přes Bluetooth.

Pro základní využití, tedy přehrávání hudby (resp. audia obecně), postačí podpora profilu A2DP. Pokud ale zařízení podporuje i profil AVRCP, Chronos Mini Boom může převzít kontrolu nad ovládáním přehrávání multimediálního obsahu. Vedle bezdrátového připojení se nabízí také možnost využít vstup pro klasický 3,5 mm jack. Propojovací kabel o délce 60 centimetrů je součástí balení.

Pro využití všech funkcí je však nutné připojení přes Bluetooth. Maximální bezdrátový dosah je dle specifikace 10 metrů. V reálných podmínkách ovšem záleží vedle jiného na připojovaném zařízení. Při našem testování se maximální dosah pro bezproblémové přehrávání hudby pohyboval v rozmezí přibližně 5 až téměř 10 metrů.

Je překvapivé, že výrobce nezvolil energeticky méně náročný Bluetooth 4.0, ale i tak má zařízení dobrou výdrž. Podle specifikace na jedno plné nabití vydrží bezdrátově hrát až devět hodin. Dle naší zkušenosti je realitě blíže zhruba osm hodin, ale i tak je výdrž pořád dobrá. Při přehrávání hudby za použití kabelu teoretická výdrž dosahuje až 14 hodin (v reálu spíše něco přes 12 hodin).

Dobrou zprávou je, že Li-Ion akumulátor o kapacitě 500 mAh lze uživatelsky vyměnit. Po jeho opotřebení tak není třeba odepsat celé zařízení anebo si platit drahý servis. Možná to zní jako samozřejmost, ale rozhodně není. Třeba některé přenosné reproduktory značky Logitech mají uživatelsky nevyměnitelný akumulátor (a nejen ty).


Autor: Chronos

Akumulátor je snadno přístupný ze spodní strany zařízení. Stačí sundat kryt (bez šroubováku). Náhradní akumulátor seženete třeba v obchodě s mobilními telefony.

V tomto případě ale výměna opotřebeného akumulátoru nepředstavuje sebemenší problém a dokonce není nutný ani šroubovák. Konkrétně je použit akumulátor BL-5C, který je dlouhodobě snadno k dostání. Používá se např. v mobilech značky Nokia, ale i v řadě další elektroniky.

Dobíjení je možné prostřednictvím USB rozhraní například z PC či TV. Potřebný kabel je součástí balení (na rozdíl od adaptéru pro dobíjení z elektrické sítě). Reproduktor však pro dobíjení využívá standardizovaný vstup micro USB, takže můžete použít kterýkoliv kabel s odpovídající koncovkou, který máte zrovna při ruce.

.


Autor: Chronos

Mezi vypínačem a vstupem pro 3,5 mm jack se na zadní straně zařízení nachází rozhraní micro USB sloužící pouze k dobíjení akumulátoru.

Zde je vhodné zdůraznit, že rozhraní USB (resp. micro USB) slouží výhradně k dobíjení. Po připojení k PC nedojde k navázání datového spojení. Kdyby zařízení fungovalo ještě jako USB zvukové zařízení pro PC, jeho atraktivita by stoupla. Kvalitou zvuku totiž předčí leckteré integrované reproduktory do přenosných počítačů. S atraktivitou by ovšem zřejmě vzrostla i cena

Kvalita zvuku mile překvapí

Na mobilní reproduktor za méně než 2000 Kč hraje Chronos Mini Boom subjektivně více než dobře. Kvalita zvuku spíše odpovídá zařízení z vyšších cenových pater. Když uvážíme vedle nižší ceny ještě malé rozměry zařízení (cca 104×79×65 milimetrů) a plastové provedení, tak jej musíme pochválit za silné basy, přirozené střední tóny a jasné výšky.

V rámci daných mantinelů je zvuk velmi dobrý pro všechny hudební žánry od vážné hudby přes rock a pop po new age. Píšeme o reproduktoru, ale ve skutečnosti se uvnitř zařízení skrývají hned dva (každý s výkonem 3 W), frekvenčním rozsahem 50 Hz až 20 kHz a s odstupem zvuk / šum přesahujícím 85 dB. Nesmíme také zapomenout na vestavěný bass-booster.

Ovládání občas zaskřípe

Při připojení přes Bluetooth s podporou profilu AVRCP lze přehrávání multimédií ovládat přímo tlačítky na vrchní straně reproduktoru. Tlačítka mají podobu červeně podsvícených dotykových senzorů, které se rozsvítí po ťuknutí na vrchní stranu reproduktoru, která je tedy hladká (bez klasických tlačítek).

Díky podsvícení je možné přehrávání ovládat i ve tmě, aniž by bylo nutné vzpomínat, kde je které tlačítko umístěno. Na druhou stranu dotykové senzory v tomto případě nereagují vždy přesně. Občas je třeba opakovaného stisknutí. Navíc chybí zpětná vazba v podobě vibrace či zvuku, aby bylo zřejmé, že došlo ke stisknutí tlačítka.

Někdy totiž dochází k reakci se zpožděním. Těžko říci, jestli je na vině reproduktor či připojovaná zařízení. To se nám kvůli náhodnému výskytu jevu bohužel nepovedlo prověřit. Každopádně lze až příliš snadno omylem stisknout tlačítko opakovaně a místo jedné skladby tak přeskočit dvě a více, přespříliš zvýšit hlasitost anebo spustit přehrávání hudby a opět jej zase zastavit.

Tím jsme již naznačili, která tlačítka jsou k dispozici. Kompletní výčet je následující: kombinované tlačítko pro spuštění přehrávání nebo jeho pozastavení, tlačítko pro skok na předchozí skladbu a druhé pro skok na následující skladbu, dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti a jedno pro párování. Chybí tlačítko pro vypnutí zvuku. Posuvný vypínač je umístěn v zadní části.


Autor: Chronos

Tlačítka v podobě červeně podsvícených dotykových senzorů na vrchní straně zařízení nefungují vždy přesně.

Chronos Mini Boom není jen reproduktor. Má rovněž vestavěný všesměrový mikrofon. Pokud připojené zařízení podporuje profil HSP, tak se z reproduktoru stává stolní hands-free řešení vhodné i pro konferenční hovory. Této funkce je možné využít nejen pro klasické telefonování, ale i pro hovory v rámci VoIP služeb od SIP operátorů po populární Skype.

Profil HSP však dává jen omezené možnosti ovládání hovoru. Tlačítkem pro spuštění či pozastavení přehrávání ho lze přijmout či ukončit. Použít je možné i regulaci hlasitosti. Chybí však hlasového vytáčení, vytáčení posledního čísla, odmítnutí či podržení hovoru, vypnutí mikrofonu a přepínání mezi hovory. Profil HSP totiž na rozdíl od HFP pokročilejší funkce nepodporuje.

Nenároční uživatelé však přesto mohou brát hands-free využití jako příjemný bonus. Co se týče mikrofonu, tak potlačení okolních ruchů, resp. zvýraznění hlasu samozřejmě nepřekoná profesionální kancelářský hardware či vybavení dražších automobilů. Nicméně kvalitativně je nad většinou mobilních telefonů od současné střední třídy níže.

Jaký je?

Chronos Mini Boom za cca 1 600 Kč jako mobilní reproduktor odvádí překvapivě dobré služby. Kvalita zvuku odpovídá dražším zařízením, které mnohdy i předčí. Subjektivně je například lepší než u zařízení stejného určení Bayen Audio Soundbook s cenou cca 6 000 Kč. Než se dostaneme k závěrečnému shrnutí kladů a záporů, máme pro vás ještě jeden tip.

Pro bezproblémové spojení s počítačem se nám osvědčil Chronos Bluetooth Nano Modul (240 Kč včetně DPH) pro USB 2.0, s nímž lze snadno a levně doplnit či rozšířit podporu technologie Bluetooth. Na dlouhém seznamu všech podporovaných profilů nechybí A2DP, AVRCP a HSP, takže lze naplno využít možností zařízení Chronos Mini Boom.

Chronos Bluetooth 4.0 + EDR
Autor: Chronos

Modul Chronos Bluetooth Nano pro USB 2.0 umožní plnohodnotné připojení recenzovaného reproduktoru k počítači. Díky podpoře dlouhé řady profilů podporuje i nejrůznější další Bluetooth zařízení.

Můžete si ho pak doma připojit k počítači např. pro volání přes Skype, ale také jej kdykoliv vzít s sebou na cesty jako kvalitní přenosný reproduktor s dobrou výdrží. Pokud nemáte k dispozici lepší řešení, lze jej též použít jako základní hands-free do automobilu. Je lepší než hands-free funkce mobilů zejména díky kvalitnímu reproduktoru, ale i dobrému mikrofonu.

BRAND24

Pro: výborný poměr cena / kvalita zvuku, základní hands-free funkce pro klasické telefonování i volání přes internet, možnost jednoduchého párování díky NFC, vstup pro 3,5 mm jack, malé rozměry, podsvícené ovládací prvky, dlouhá reálná výdrž, uživatelsky vyměnitelný akumulátor.

Proti: bez FM rádia, občas nepřesně reagující ovládací prvky, omezené možnosti ovládání telefonování (nepodporuje HFP), balení bez cestovního pouzdra či adaptéru pro dobíjení ze sítě.

Posloucháte hudbu z mobilu či tabletu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).