Hlavní navigace

Myslete na zloděje, protože oni myslí na vás

12. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Next
Téměř 4/5 obyvatel vykradených nemovitostí se musí smířit s tím, že svůj majetek už nikdy neuvidí. Každý druhý Čech má navíc problém s pojistkou…

Tak se alespoň praví ve společné tiskové zprávě České asociace pojišťoven a firmy Next. Policii se totiž nedaří objasnit 79 % případů vloupání. Lidé, kteří pak povětšinou automaticky spoléhají na pojišťovny, od kterých očekávají kompenzaci škody, neberou v úvahu fakt, že každý druhý z nich nemá aktualizovanou pojistnou smlouvu. Mnozí navíc „zapomínají“ zabezpečit svou nemovitost podle požadavků pojišťoven ke kterým se ostatně zavázali. Výsledkem je problém při získávání odpovídající kompenzace.

Plňte své sliby, aktualizujte pojistky!

Všichni víme, že zabezpečení se odvíjí od hodnoty pojištěného majetku. Například obyčejný zámek na běžných dveřích obvykle stačí do nějakých 300.000 Kč. Jak se hodnota zvyšuje, jsou vyžadovány pojistky pantů, druhý zámek, nebo třeba rovnou celé bezpečnostní dveře a zajištění oken.

To ale není vše! Nutné je rovněž hlídat si aktuálnost vaší pojistné smlouvy. Většina smluv je totiž stará a tak hrozí krácení pojistného plnění. Jak varuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven: „U většiny smluv nedošlo ke změně osm a více let. V případě škodní události je pak klient pojistným plněním zklamán, potažmo i pojišťovnou, aniž by si uvědomil, že chyba je na jeho straně. Změnu v pojistné smlouvě by měl iniciovat klient sám vždy podle své potřeby.“

Rekonstruujete? Dovybavujete domácnost?

Je také třeba kontrolovat, a u pojišťovny si ověřit, zda je sjednaná pojistná částka skutečně odpovídající vzhledem k aktuální ceně nemovitosti, potažmo její výbavy.

Tipy C

Myslet na to, se určitě vyplatí stejně, jako na vyfotografování dražších a drahých věcí, zapsání sériových čísel, přesné označení fotografií a samozřejmě i na jejich odpovídající ukrytí či umístění mimo domácnost. 

Fotodokumentace se hodí i v případě nestandardních či nadstandardních úprav, které podstatně navýšily pojistnou hodnotu nemovitosti. Když nic jiného, napomůže to i rychlejšímu plnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).