Hlavní navigace

Profesionální switch vhodný pro domácí síť

25. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Čím se liší Netgear GS108E ProSafe Plus oproti levnějším switchům (přepínačům)? K čemu jej lze v domácí síti využít? A vyplatí se vyšší investice?

Netgear GS108E ProSafe Plus je síťový přepínač (switch) určený nejen pro podnikový sektor, ale také náročné domácí zájemce. Při pohledu do specifikace zaujme například možnost správy datových přenosů, podpora přenosové rychlosti 1 Gb/s a virtuálních sítí (VLAN). Než se tomuto zařízení budeme věnovat podrobněji, povězme si nejdříve, k čemu dnes lze přepínač v domácí síti využít.

Rozvětvení sítě a připojení více zařízení

Switch může posloužit k realizaci lokální počítačové sítě, nicméně v domácnostech se dnes místo něj používá router (směrovač). To však neznamená, že by si přepínač v domácnosti nenašel své uplatnění. Lze jej připojit k routeru za účelem rozvětvení sítě, resp. kvůli připojení více zařízení prostřednictvím síťového kabelu namísto bezdrátové technologie.

Existuje doporučení, že v zájmu rychlosti a spolehlivosti sítě by k ní každé stacionární zařízení mělo být připojeno kabelem. Platí to pro stolní počítače, chytré televizory, multimediální centra, herní konzole a další zařízení, která mají své pevné místo a nepřenáší se. Bezdrátové připojení přes WiFi by mělo být vyhrazeno pro mobilní, resp. přenosná zařízení.

Nicméně běžný síťový směrovač (router) má pouze čtyři rozhraní pro připojení zařízení klasickým síťovým kabelem s koncovkou RJ-45, které při dodržování zmíněného doporučení nemusí dostačovat. V tom případě nastupuje přepínač, který má například osm dalších rozhraní. Jednose použije k propojení s routerem a k dalším sedmi lze připojit stacionární zařízení.

Síťový kabel s koncovkou RJ-45
Autor: Netgear

Síťový kabel s koncovkou RJ-45.

Přepínač se též hodí pro rozvětvení sítě. Dejme tomu, že se například v dětském pokoji nachází dva stolní počítače, chytrý televizor a herní konzole. To jsou celkem čtyři zařízení, která je dnes obvykle žádoucí připojit k domácí počítačové síti a potažmo k internetu. Namísto natahování čtyř kabelů po bytě se do dětského pokoje zavede jeden, k němuž se připojí switch.

Jednotlivá zařízení jsou poté připojená kratšími kabely přes switch. Toto řešení poskytuje flexibilitu pro pozdější úpravy sítě. Snadněji lze připojit další zařízení, byť třeba jen dočasně. Obdobně je možné vyřešit síťové připojení v obýváku pro zařízení jako je chytrý televizor, digitální přijímač, domácí kino anebo multimediální centrum.

Netgear GS108E ProSafe Plus se představuje

Netgear GS108E ProSafe Plus není žádnou horkou novinkou. Jedná se o trhem prověřený přepínač a v prodeji je již jeho druhá verze. K recenzi jsme si tento model vybrali kvůli příznivému cenovému vývoji. Aktuálně ho lze pořídit za asi 1 100 Kč, což je na profesionální switch poměrně příznivá cena.


Autor: Netgear

Switch Netgear GS108E ProSafe Plus s příslušenstvím.

Na první pohled Netgear GS108E ProSafe Plus zaujme kovovým pláštěm, který zvyšuje fyzickou odolnost, ale hlavně pomáhá s pasivním chlazením. Už to je rozdíl oproti levným plastovým modelům, které se často přehřívají a pak nemusí fungovat spolehlivě. V tomto případě ještě s odvodem tepla z útrob zařízení pomáhají průduchy na jeho bocích.

Právě kvůli cirkulaci vzduchu by Netgear GS108E ProSafe Plus měl být instalován tak, aby kolem něj bylo alespoň pět centimetrů volného prostoru. Součástí balení je vedle CD s konfigurační utilitou a napájecího adaptéru také sada pro montáž na zeď, ale switch lze též běžně položit například na stůl, poličku či jakoukoliv jinou rovnou plochu.

Menší lehké modely často kvůli kroutícím se kabelům nedrží položené na určeném místě, což v tomto případě nehrozí. Netgear GS108E ProSafe Plus je totiž „cvalík“ vážící více než půl kilogramu. Na gumové protiskluzové nožičky tak vyvíjí dostatečný tlak, aby pevně držel na místě navzdory různě se kroutícím síťovým kabelům.

Vhodný pro rychlé domácí sítě GLAN

Netgear GS108E ProSafe Plus poskytuje osm rozhraní, přičemž každé podporuje přenosovou rychlost až 1 Gb/s, takže v moderní GLAN síti s vysokorychlostními zařízeními nebude fungovat jako příliš úzké hrdlo na rozdíl od mnoha levnějších alternativ. Oč jde? Představte si počítačovou síť jako vodovodní potrubí. Voda jím může protékat jen tak rychle, jak protéká jeho nejužší částí.

Levný switch zpravidla podporuje přenosovou rychlost nanejvýš 100 Mb/s, což dnes už nemusí dostačovat, protože moderní síťová zařízení (např. router či úložiště) a koncová zařízení (mj. počítače) stále častěji dovedou přenášet data až desetkrát rychleji, tedy rychlostí 1 Gb/s. Recenzovaný přepínač ale tuto rychlost podporuje, takže zbytečně nesníží výkon sítě.

Rychlé zapojení bez složité konfigurace

Zprovoznit Netgear GS108E ProSafe Plus není těžké. Pro základní fungování stačí zapojit napájecí kabel a do některého z osmi portů zastrčit síťový kabel vedoucí od routeru. Zbylých sedm rozhraní je možné využít pro připojení koncových zařízení. Switch pak funguje ve výchozím nastavení, aniž by bylo nutné cokoliv konfigurovat.

Každý z jeho osmi rozhraní je vybaven dvojicí zelených LED kontrolek, které indikují rychlostní režim připojeného zařízení. Rozsvícená levá kontrolka indikuje přenosovou rychlost 10 Mb/s. Naopak pravá kontrolka poukazuje na rychlost 100 Mb/s. Svítí-li obě dvě, připojené zařízení podporuje přenosovou rychlost 1 Gb/s. Blikání kontrolek signalizuje síťovou aktivitu.


Autor: Netgear

Osm portů přepínače Netgear GS108E ProSafe Plus.

Výrobce uvádí, že switch podporuje tzv. green ethernet, díky čemuž se snižuje jeho energetická spotřeba až o 60 %. Toto tvrzení bohužel nemůžeme objektivně posoudit, protože snížení spotřeby není nastavitelné, aby bylo možné změřit odběr elektrické energie s ním a bez něj. 

Možnosti dohledu, správy a konfigurace

Recenzovaný přepínač odlišují od levných modelů právě možnosti dohledu, správy a konfigurace. Netgear GS108E ProSafe Plus však k tomuto účelu nemá administrační webové rozhraní. To supluje obslužný program z přiloženého CD. Uživatele alternativních platforem určitě nepotěší, že podporuje pouze operační systém Windows XP a vyšší.

Jak upozorňuje výrobce v přiloženém návodu, utilita může kolidovat s bezpečnostními programy jako je antivirus či firewall. Ty je tak nutné alespoň nakrátko během konfigurace switche vypnout. Případně lze pro utilitu v bezpečnostních programech nastavit patřičné výjimky, ale pro jednorázovou konfiguraci přepínače je to ztráta času.


Autor: Jiří Macich ml.

Obslužný program – přehled přepínačů v síti.

Utilita podporuje správu více switchů ProSafe Plus přítomných v síti. Na úvod je tak nutné vybrat si ze seznamu konkrétní switch, který bude konfigurován (i v případech, kdy je v síti přítomen jen jeden). Při zapojení více switchů si je lze eventuálně pojmenovat pro větší přehlednost. Po výběru některého z nich se zobrazí tabulka s přehledem využitých portů a jejich rychlostním režimem.


Autor: Jiří Macich ml.

Obslužný program – výsledky testu kabelů.

Utilita podporuje základní úkony správy jako je dálkové resetování zařízení, export či import uživatelského nastavení, obnovení továrního nastavení, aktualizace firmwaru či nastavení hesla, které omezuje přístup ke konfiguraci daného přepínače. Dále je k dispozici monitor datových přenosů indikující případné chyby. Užitečnou pomůckou je tester kabeláže, který odhalí odpojený nebo poškozený kabel.

Řízení kvality služeb (QoS) a virtuální sítě (VLAN)

Recenzovaný switch na rozdíl od základní modelů podporuje tzv. řízení kvality služeb (QoS). Díky této funkci lze zajistit, že například stahování souborů nenaruší internetové volání či sledování videa přes internet. Již ve výchozím nastavení switch automaticky detekuje přenos audia a videa, který upřednostňuje před dalšími datovými přenosy.


Autor: Jiří Macich ml.

Obslužný program – nastavení priority rozhraní.

Prostřednictvím programu lze místo toho pro každé rozhraní nastavit jeden ze čtyř stupňů priority pro veškerá přes něj přenášená data. K dispozici je též nástroj pro umělé rychlostní omezení kteréhokoliv z osmi portů. Dle našich zkušeností jak z reálného provozu, tak ze simulované vysoké zátěže však výchozí nastavení řízení kvality služeb dosahuje optimálních výsledků.


Autor: Jiří Macich ml.

Obslužný program – omezení přenosové rychlosti portů.

Switch vedle QoS podporuje další speciální funkci, kterou jsou virtuální sítě (VLAN) využívané k segmentaci sítě například kvůli zajištění vyšší bezpečnosti. Podpora VLAN si však stejně jako různé další dílčí funkce najde uplatnění spíše ve firemním prostředí. Pro domácnosti je podstatnější funkcí právě řízení kvality služeb.

Celkový dojem kazí obslužný program

Rychlý, stabilní a spolehlivý. Těmito třemi slovy lze na základě praktických zkušeností charakterizovat switch Netgear GS108E ProSafe Plus, který tak naplňuje „papírové“ předpoklady. Jedinou slabší stránkou je obslužný program. Lze pochopit, že potřebuje přenastavit či vypnout firewall, ale také způsobuje falešné virové poplachy. Její chování se zkrátka behaviorální ochraně antivirů nepozdává.

Navíc utilita není k dispozici pro OS X či Linux, ale jen pro Windows XP a vyšší. Verze přiložená k zařízení na CD nefungovala pod Windows 8.1, ale na webu výrobce je naštěstí potřebná aktualizace. Přesto by klasické webové rozhraní pro administraci bylo dle našeho názoru vhodnější. Vyřešily by problémy s bezpečnostními programy i podporu alternativních platforem.

Na druhou stranu Windows XP a vyšší se nachází v naprosté většině domácích počítačových sítí. Vypnout alespoň na chvilku bezpečnostní software při úvodní konfiguraci také není nepřekonatelná překážka. I když by přívětivější řešení administrace zvedlo celkový dojem, tak samotný switch svými kvalitami přebíjí ne zrovna dobrý dojem z obslužné utility.

BRAND24

PRO: osm rozhraní s rychlostí vždy až 1 Gb/s, řízení kvality služeb (QoS), možnost omezit přenosovou rychlost jednotlivých portů, podpora virtuálních sítí (VLAN), testování kabelů, kovové šasi pro efektivní chlazení, možnost instalace na zeď, doživotní záruka od výrobce.

PROTI: obslužný program pouze pro Windows XP a vyšší, plané antivirové poplachy při konfiguraci, poněkud „průmyslový“ design.

Kolik koncových zařízení máte ke své domácí síti připojeno prostřednictvím kabelů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).