Hlavní navigace

TechniSat Digit SIR: jednotunerový PVR satelitní přijímač s certifikací Ir­deto

25. 4. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento „lowcostový“ satelitní přijímač byl představen poprvé na veletrhu IFA 2012 v Berlíně ve stánku TechniSat Digital GmbH. Firma si s jeho nasazením dala na čas.

Tehdy se jednalo pouze o testovací vzorek. Dnes zde máme již sériově vyráběný model, který přichází proti původním předpokladům s malým zpožděním na pulty našich i slovenských obchodů. Firma chce tímto výrobkem vyjít vstříc zákazníkům, kteří jsou citliví na cenu, a tím konkurovat levnějším značkám v této kategorii na našem trhu. Neoplývá tudíž takovou „výbavou“, kterou se chlubí o hodně dražší nebo špičkové přijímače této značky. Má však vše, co potřebujete ke sledování volných i kódovaných programů našich poskytovatelů M7 i freeSat by UPC Direct.

Přední panel

Přijímač je vyráběn v černé barvě. Budete překvapeni jeho miniaturními rozměry (230×135×43mm.). Na předním panelu, který je jakoby zarámován, jsou vlevo tři tlačítka pro základní ovládání přijímače. Prvním tlačítkem je vypínač z/do StandBy, další dvě tlačítka využijeme k přepínání programů. Následuje nezvykle červený čtyřmístný sedmisegmentový numerický displej, který v pohotovostním stavu zobrazuje přesný čas, v plném provozu číslo zvolené předvolby kanálu. Upozorňuje také na stavy přijímače například při upgrade software apod. Vedle displeje se nachází čidlo dálkového ovládání a zelená dioda, která svítí při plném provozu, nebo červeně ve StandBy. Vpravo jsou dva porty, první USB 2.0 pro připojení externího úložiště a jedna certifikovaná čtečka dekodéru Irdeto pro vložení přístupové karty, kterou vkládáme čipem dopředu a dolů. V rámci zpřísněných podmínek na vyšší stupeň ochrany pořízených záznamů pořadů je přijímač vybaven funkcí Secure Silicion. V budoucnu se počítá také s párováním karty podmíněného přístupu s přijímačem.

Zadní panel

Úsporné provedení zadního panelu poskytuje odleva dva cinch porty pro výstup analogového audio signálu L/R, optický digitální výstup audio SPDIF, následuje F port pro vstup signálu z LNB. Smyčkový výstup zde není implementován. Uprostřed panelu je HDMI výstup pro připojení k zobrazovači plazma, nebo LCD. Předposledním portem je ETHERNET, který je však určen pouze pro servisní účely a posledním výstup SCART, který zajišťuje analogový signál pro VCR, nebo CRT televizor. Zcela vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání má na straně tlačítek velice lesklý povrch. Na spodní straně je z matného plastu. Velikostí je větší: 215v x 51š x 24 mm. hl (v nejvyšším místě). Tím je usnadněno ovládání gumových tlačítek (46), protože mohou být rozmístěna dále od sebe.

Instalace

Na obrázku vidíme možnosti Menu

Na obrázku vidíme možnosti Menu

Přijímač podporuje protokol DiSEgC 1.0/1.2 USALS i Unicable. Protokol 1.1 není k dispozici.

Přijímač podporuje protokol DiSEgC 1.0/1.2 USALS i Unicable. Protokol 1.1 není k dispozici.

Vzhledem k přítomnosti funkce FastScan máte instalaci hotovou do deseti minut. Menu vás intuitivně provede instalací. Přijímač uloží kanály operátora M7 na satelitu Astra 23,5°E, případně spolu s volnými kanály satelitu Astra 19,2°E, pokud použijete singl monoblok LNB, což je nejčastější kombinace dvou satelitů u nás.

Stanice jsou po jejich uložení seřazeny od čísla předvolby 1, což bylo dlouho požadováno zákazníky. Na začátku seznamu z Astry 23,5°E jsou nejvíce používané kanály a seznam končí erotickými kanály (naladilo se celkem 131 pozic). Následují volné kanály na pozici 19,2°E, (naladilo se dalších 110 německých). Seznam končí devíti stanicemi z pozice 23,5°E, ale v SD, které jsou na začátku seznamu již naladěny v HD kvalitě. Naladěné kanály lze zamknout, vytvořit si oblíbené seznamy, smazat nepoužívané, nebo posouvat libovolně jejich pořadí v seznamu.

Seznam kanálů je na Astře 3B poskytovatelem M7 podle tabulky FastScan stále aktualizován a jeho kontrola a případné změny kanálů jsou tedy okamžitě po zapnutí v přijímači automaticky uplatněny. Nemusíte se tak o nic starat. Pokud funkci FastScan necháte zapnutou, seznam nelze upravovat. Ručně přidané programy se pak řadí až od čísla předvolby 4001, což je v podmínkách certifikace Skylink. Pokud si vytvoříte vlastní seznam favoritních kanálů, lze je pak libovolně přesunout, přejmenovat i odstraňovat. Tato editace neovlivní aktualizaci FastScan. Funkci FastScan je samozřejmě možné vypnout (nebo kdykoliv později ji opět zapnout) a celou instalaci provést znovu podle svých požadavků na jakékoliv programy vysílané na požadovaných satelitních pozicích. Těmito kroky vždy ale vymažete celý uložený seznam předladěných stanic.
Do paměti přijímače můžete uložit 5000 předvoleb televizních a rozhlasových programů.

Po instalaci a uložení programů se zobrazí okno s výsledky vyhledávání.

Po instalaci a uložení programů se zobrazí okno s výsledky vyhledávání.

Chcete-li se podívat na instalaci tohoto přijímače na YouTube, seznámí vás s ní na videu osobně Lukáš Štěpánek, zástupce TechniSatu v ČR: http://www.youtube.com/wat­ch?v=gq2vkfddi64

Pokud je k dispozici nový firmware, zahájíte jeho stahování potvrzením tlačítka ANO.

Pokud je k dispozici nový firmware, zahájíte jeho stahování potvrzením tlačítka ANO.

Upgrade firmware na verzi 2.1 trvalo asi 47 minut, čili méně, než předpovídalo okno stahování.

Upgrade firmware na verzi 2.1 trvalo asi 47 minut, čili méně, než předpovídalo okno stahování.

Informační lišta zobrazuje základní parametry sledovaného kanálu včetně současného a následujícího programu.

Informační lišta zobrazuje základní parametry sledovaného kanálu včetně současného a následujícího programu.

EPG

EPG je zobrazován na devět dnů dopředu (pokud jsou poskytovány). Na další dny se přesouváme šipkou vpravo, zpět šipkou vlevo. Jak je vidět na skreenshot máme k dispozici ještě další možnosti zobrazení potřebných informací včetně programování nahrávek. Velikost písma je optimální a dobře čitelná.

EPG je zobrazován na devět dnů dopředu (pokud jsou poskytovány). Na další dny se přesouváme šipkou vpravo, zpět šipkou vlevo. Jak je vidět na screenshotu, máme k dispozici ještě další možnosti zobrazení potřebných informací včetně programování nahrávek. Velikost písma je optimální a dobře čitelná.

TELETEXT OSD se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Disponuje bezchybnou českou diakritikou.

PVR

Přijímač disponuje jedním portem USB, který je umístěn na předním panelu. Zde připojujeme externí disky. Ty musí být formátovány systémem FAT 32, pokud na ně budeme chtít uskutečnit záznamy přijímačem. Pokud použijeme disk formátovaný systémem NTFS, přijímač disk pouze přečte a zobrazí obsah, ale nelze na něj nahrávat. Doporučuji používat rychlé externí disky o velikosti 320 nebo 500 GB (ty nemusí mít externí napájení). Pokud použijete disk 1 TB a větší, je vhodné jej nejdříve naformátovat na FAT32 v PC. Pokud použijete flash s velkou rychlostí, je přijímač na něj schopen nahrávat již od velikosti 4 GB.

Přijímač je schopen nahrávat pouze jeden program, který současně sledujeme, v době nahrávání nelze přepnout na jiný kanál ani z téhož muxu. Můžeme také použít funkci TimeShift. U této funkce provádění záznamu je možné záznam přehrávat již v době, kdy je záznam ještě nahráván. Současně tak probíhá záznam i přehrávání. Probíhající přehrávání je možné kdykoliv zastavit a později opět spustit. Stejně tak je možné si opakovaně přehrát libovolné scény nebo přeskočit nedůležité pasáže. Začátek a průběh vysílání si může každý stanovit sám.

Přehrávat můžeme mimo normální rychlosti také zrychleně vpřed i vzad. Máme k dispozici zrychlení 2, 4, 16 a 32×. Obraz je při zrychlení plynulý při 2 a 4 násobné rychlosti, poté je již trhaný. Přesun v nahrávce je možný pomocí šipek vlevo a vpravo. Skokově se přesouváme v ději asi o dvě minuty.

Seznam nahrávek otevřeme tlačítkem LIB. Zde můžeme spouštět, nebo editovat pořízené nahrávky.

Seznam nahrávek otevřeme tlačítkem LIB. Zde můžeme spouštět nebo editovat pořízené nahrávky.

Na horním obrázku vidíme možnosti přehrávání uložených programů. Chceme li spustit záznam, který byl nahrán z programu s omezením věku (pokud je v menu věkově nastaveno), je třeba napřed vložit čtyřmístný Smartcard PIN. Zadáte-li špatné číslo, objeví se okno vpravo a záznam nepřehrajete. Pokud máte v Menu nastaveno stálé odemčení (vypnut věk), nebudou záznamy pro přehrávání vyžadovat PIN. Záznamy pořízené z volných kanálů lze přehrávat a editovat v PC.

Multimediální podpora přijímače je dostatečně široká, můžeme zde přehrávat soubory MP3 i MP4, AVI, TS, KKV, XVID, MPEG i JPEG. Vzhledem k široké škále kodeků nemusí všechny záznamy fungovat korektně.

Několik informaci na závěr

Jedenkrát se při testu objevila závada, kterou si však nedovedu vysvětlit. Po zmáčknutí tlačítka INFO na dálkovém ovládání se objeví informační lišta. Pokud stisknete toto tlačítko ještě jednou objeví se podrobná informace o programu. To funguje na všech stanicích stejně. U programu ČT sport HD při druhém stisku tlačítka INFO začal obraz blikat a přijímač se sám restartoval. Později se však již tato nepříjemnost nikdy neopakovala.

Přijímač je řízen hlavním procesorem BROADCOM BCM7325. Flash paměť je 32MB, DDRAM je 256MB. Možností nastavení výstupu obrazu přijímače jsou 4 : 3 a 16 : 9, formát zobrazení: AUTO, Schránka, a Zoom. TV výstup je možný RGB, nebo CVBS. Pracuje v těchto rozlišeních: 576p, 720p a 1080i. V DVB-S vyhledá kanály v rozsahu SR 2 – 45 Msym/s. V normě DVB-S2 SR 10 – 31 Msym/s. Spolupráce s kartami podmíněného přístupu našich poskytovatelů s vestavěným dekodérem Irdeto jsou bezchybné, přepínání mezi programy je do dvou vteřin.

Firmware přijímače jsem po zaslání od výrobce TechniSat upgradoval na poslední dostupnou verzi 2,1 jak uvádím výše. Prodejci u nás ve většině případů již s touto poslední verzí firmware přijímače dodávají. Spotřeba přijímače ve StandBy je menší jak 1 Watt, v plném provozu je menší jak 20 Watt. Splňuje tak normy spotřeby podle nařízení EU. Skylink udělil tomuto přijímači svoji certifikaci SKYLINK READY. Se všemi funkcemi přijímače jsem byl spokojen, a proto předpokládám jeho spolehlivý provoz.

Výrobce dodržel předpokládanou prodejní cenu v ČR, kterou deklaroval vloni na veletrhu IFA, a to cca 2799 Kč vč. DPH. Předchůdce tohoto přijímače TechniStar SIR, který se stále prodává a je v této cenové kategorii (3590 Kč), jsme před rokem recenzovali zde.

K testu přijímač zapůjčil výrobce TechniSat Digital GmbH Technipark D-54550

Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/technisat-digit-sir.html

Obsah balení: 

BRAND24

• Přijímač DIGIT SIR
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• český a slovenský manuál

Foto a screenshots autor s použitím firemní grafiky a prezentace TechniSatu.

Pořídili byste si certifikovaný přijímač Skylink Ready?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).